Meer dan 20 jaar geleden ben ik ermee begonnen, met dat houtdraaien. Het is aangevangen als een hobby, met een voorzichtige start.
Toen ik me destijds aansloot bij de Vlaamse Gilde van Houtdraaiers ben ik een half jaar alleen maar naar de maandelijkse vergaderingen gegaan. Ik wilde zeker zijn dat het iets voor mij was, vooraleer ik er kosten zou voor maken. Maar al snel bleek dat dat wel zo was. Dus na die 6 maanden, ik heb het mezelf opgelegde uitstel volgehouden, heb ik me dan een draaibank en beitels aangeschaft. En een cursus gevolgd bij de gilde. De start was gemaakt.
Nu 20 jaar later beleef ik er nog altijd veel plezier aan. Net als de meeste andere houtdraaiers trouwens. Gebeten door het houtdraai virus noemt men het. Het blijft aan je plakken.
De geschiedenis van houtdraaien is al op veel andere sites beschreven, dus dat ga ik hier niet doen. En wat houtdraaien juist is kan je ook al op heel veel plaatsen terug vinden. In de links sectie zullen een aantal websites gerefereerd worden waar dergelijke informatie te vinden is. Laten we het dus maar houden bij wat hier gebeurt. En zie de contact gegevens waar ‘hier’ is.
‘Wanneer ga je eens iets verkoopbaars maken…’ zo vroeg iemand ooit eens aan mij. Blijkbaar stond er tussen al dat moois niet veel tussen wat echt kon gebruikt worden. Tja, dat gaf toen aan dat ik inderdaad wel veel zaken maak, maar dat die voor de niet ingewijde mens soms maar rare dingen waren. Kommen die veel te groot zijn, vazen met een te kleine voet om praktisch te zijn, holle vormen waar je niks anders mee kan doen dan ergens neerzetten, … Maar toch, moet het altijd een praktisch nut hebben? Iets kan ook gewoon mooi zijn. En verwondering opwekken over hoe het gemaakt is. Of rustgevend zijn door de tekening van het materiaal. Dus wil je toch iets kopen, koop dan eens iets anders, wil je iets geven aan iemand, geef dan eens iets anders en laat je gaan in de rare dingen… Maar kom, ik zal ook wel wat gewone dingen maken… 🙂
De bron van het houtdraaien is het hout. Werken met hout geeft veel makers een voldoening. Een natuurlijk materiaal met zoveel mogelijkheden, waarvan de mensen de neiging krijgen om het aan te raken. Houtdraaiers gebruiken graag hout dat voor andere houtbewerkers als niet goed genoeg wordt beschouwd. Dat zal waarschijnlijk niet altijd zo zijn, afhankelijk van het soort van draaiwerk dat gemaakt wordt. Veel tekening in het hout of veel kleurverschillen geven een interessant object om naar te kijken. Voor gedraaide objecten is dat een voordeel, voor meubelmakers dan weer niet. Knoesten en uitgroeiingen op de stam hebben dikwijls heel mooie structuren in het hout, wat voor een gedraaid object bijdraagt aan de uitstraling. Voor andere houtbewerkingen worden die meestal als afval in het bos achter gelaten. Laat maar komen dus, wratten, vergroeiingen, …
Soms is een boom meer dan gewoon een boom. Geplant in de tuin door je grootvader, samen met jou opgegroeid doorheen de jaren, steun biedend in allerlei omstandigheden, vruchten afgegeven, schaduw gegeven in warme dagen, …
Een boom zoals die is het gegund om lang te blijven staan. Maar als er toch eens iets mee gebeurt waardoor die zou weg moeten, dan is het mooi als het hout ervan een 2de leven zou kunnen krijgen. Zo een 2de leven kan veel vormen aannemen. Planken om meubels mee te maken, een bank voor in de tuin, maar ook schalen of kommen voor dagelijks gebruik, of gewoon mooie gedraaide objecten. Afhankelijk van de soort en de grootte zijn er verschillende mogelijkheden.
Als je vindt dat je thuis in je tuinhuis (ateliertje) in nauwe schoentjes komt te zitten door de uitgebreide verzameling van materiaal, gereedschappen en hout, dan zoek je misschien een andere plaats om in te werken. Zo kwam ik ook terecht bij Moktamee, een creatieve groep van mensen in een oude school in Herentals. Waar er plaats was om een bijkomend atelier in te richten. Dat deed ik dus. Een 2de werkplek die meer ruimte biedt en altijd warm is in de winter.
Die ruimte geeft ook de mogelijkheid om sessies aan te bieden aan houtdraaiers die een beetje hulp nodig hebben.
Ben je beginnen draaier die ht graag zou willen leren, of kan je al draaien maar loop je ergens vast en heb je raad nodig. Alles wat binnen mijn mogelijkheden ligt kan. Laat iets van je horen en we kunnen zien of ik je ermee kan verder helpen. Zie de kalender voor de sessies die nog beschikbaar zijn. Of laat een berichtje achter om te zien welke mogelijkheden er verder nog zijn.